Hubnutí po porodu

Hubnutí po porodu

24/3/17
Je hubnutí těsně po porodu rizikové? Může hubnutí negativně ovlivnit kojení? Na tyto a další otázky vám odpověděla Mgr. Jana Uhlíková

Je hubnutí těsně po porodu rizikové?

Odborníci se shodují na negativním vlivu hubnutí a redukčních diet jak v době těhotenství, tak v období kojení. Z tukových zásob matky, které se „mobilizují“ v době snižování váhy, se totiž uvolňují škodliviny, které se tak dostanou do mateřského mléka a představují riziko pro dítě. Navíc hubnutí a hladovění pro matku představuje velkou zátěž.

Může si žena radikálním hubnutím po porodu ublížit po zdravotní stránce?

Striktní dietní opatření jsou rizikové nejen pro zdravotní stav matky, ale i pro miminko. Organismus matky se stále vyrovnává se změnami, které těhotenství přineslo. Energetický deficit se projeví podrážděností matky, nepohodou, kterou vycítí i dítě. Žena pak těžko zvládá i psychickou zátěž. Nehledě na to, že může dojít ke vzniku dalších zdravotních obtíží (anémie, padání vlasů, snížení obranyschopnosti organismu).

Co si myslíte o tvrzení, že hubnutí po porodu "půjde samo", protože je s miminkem moc práce? Hodně žen na tuto pověru dost spoléhá…

Pokud maminka dodržuje zásady správné životosprávy, potom opravdu dochází k postupné přirozené úpravě tělesné váhy. Období po porodu, starání se o miminko, nedostatek spánku stojí hodně energie. Žena má velký energetický výdej. Záleží také na tom, kolik kilogramů žena během těhotenství přibrala – to je dobré probrat s gynekologem, protože ne každý kilogram navíc znamená přibrané kilo na váze. Zvýšený objem krve a množství zadržované vody v těle může tento údaj zkreslovat. Obvykle ženy, které před těhotenstvím měly hodně pohybu a pravidelně sportovaly, dosáhnou snadněji původní hmotnosti.

Malá sladkost během dne rozhodně neškodí, naopak zabrání vzniku nezvladatelné chuti na sladké.

Může hubnutí negativně ovlivnit kojení?

Ano, rozhodně. Kojící matky by měly dodržovat zásady správné životosprávy a pít dostatek tekutin. Málo přijímaných živin znamená i málo živin v mateřském mléce. Tvorbu mléka má na starosti hormonální systém, proto je potřeba udržovat se v psychické a osobní pohodě. Jakýkoli negativní stres, který snaha zredukovat svou váhu a omezovat příjem potravy přináší i u žen nekojících, má vliv na laktaci a její případný útlum. Na druhé straně je třeba vyvrátit mýtus, že kojící ženy by měly jíst a pít za dva. Dle výživových doporučení potřebuje kojící matka jen asi o 340 - 450 kcal navíc.

Mgr. Jana Uhlíková

Souhlasím se vším