Vojtova metoda u miminek - nebojte se jí

Vojtova metoda u miminek - nebojte se jí

24/7/17
    Mezi maminkami se traduje, jak je Vojtova metoda špatná proto, že u toho brečí jak miminka, tak maminky. Miminka, že jsou z toho vystresované, bolí je to. Pokud nám lékař předepíše „Vojtovku“, tak z toho usuzujeme, že je na tom děťátko pohybově hodně špatně.

    Chtěla bych uvést tato tvrzení na pravou míru a doporučit vám, jak cvičit s miminkem, aby to pro vás, ani pro něj nebylo přítěží, ale přínosem.

   Základním principem VM je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory, podle kterých se každý jedinec během svých prvních přibližně 12 měsíců života vyvíjí. V případě odchylky od těchto vzorů, nebo prokazatelné poruchy, jsme od těchto „programů“ odpojeni. V takových případech je Vojtova metoda, neboli Vojtova reflexní lokomoce, metodou volby. Stimulací přesně definovaných bodů v daných pozicích je nám umožněno reflexně zasáhnout do centrálního nervového systému, a tuto „překážku“ opravit tak, aby se vývoj dítěte nadále ubíral co možná nejideálněji.

VM NEBOLÍ!!! Opravdu to nebolí, miminko jen dělá pohyb, který zrovna teď nechce dělat, je v pozici, ve které právě teď nechtělo být. Zkrátka miminko dostanete do situace, ke které ono samo nemělo motivaci, a ono zatím nezná jiný způsob, jak vám to má dát vědět jinak než pláčem. Zkuste si sami podržet nějaký bod na těle a chvilku do něj tlačit mírně prstem – bolí to???

VM je prokazatelně úspěšná v léčbě miminek i dospělých. Pomohla už tisícům miminek po celém světě.

„Miminko pláče, to psychicky nevydržím!“ Pokud z vás ucítí strach bude se bát už předem. Přistupujte ke cvičení stylem: „Je to super věc, že si hezky ráno zacvičíme, nastartujeme správnou funkci svalů, které nám pak pomůžou po celý den, například k lepšímu pasení koníků“. Sledujte bříško, jak se krásně zapíná a pokud budete pečlivě sledovat, všimnete si, jak se z „rozpláclého“ bříška najednou stává zpevněné štíhlé bříško.

Já osobně na své miminko po celou dobu cvičení VM mluvím. Co vše miminku můžete při cvičení říkat je na vás. Pár vět pro inspiraci, které říkám miminku já. Směju se u nich a jsem opravdu nadšená! Miminko to musí cítit z hlasu. U nás je VM bez jediného pláče, ale naopak se smíchem.

„To je moje šikulka“, „Jak krásně posiluje bříško“, „Kdybys to viděla, jak se ti to bříško krásně stahuje“, „Seš moje sportovkyně“, „Maminka ti krásné pevné bříško závidí“, „Raz, dva, tři a nožky nahoru“,…Někdy malé zpívám „Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko…“

Miminko z vás opravdu musí cítit nadšení a radost, jak mu to krásně jde. Nezapomeňte, že to děláte pro něj, aby nemělo časem zdravotní problémy, a to je nejdůležitější. Vztekání dětí, že něco nechtějí dělat (například úkoly, a nechtějí do školy, a nechtějí na tábor, apod.) vás v budoucnosti čeká víc než dost ;-)

Je třeba zdůraznit, že VM opravdu nemusí být pro každé miminko ideální, to je na úsudku dobrého fyzioterapeuta a dětského neurologa. Vždy je třeba vyšetření lékařem a fyzioterapeutem a každá maminka musí být odborně proškolena, jak s miminkem správně cvičit.

 

Mgr. Tereza Náplavová Semrádová, DiS.

Souhlasím se vším