Jak zařadit cvičení pro rozvíjení motoriky do běžného dne s miminkem

 

  • Pokud Vaše miminko reaguje pozitivně, je příjemné si zpestřit společné chvilky lehkých šimráním miminka na bříšku, na chodidlech, v podpaždí. Je důležité vnímat naladění miminka, pokud by se mu jemné lechtání nelíbilo je lepší přestat.

  • Pokud je miminko v pozici v leže na bříšku, položte před něj hračku, stačí lehce mimo dosah, aby se miminko snažilo k hračce natáhnout. Opět stačí chvilku, tak aby děťátko snahu nevzdalo. Zakončete určitě tím, že hračku miminku dáte.

  • Vhodné je miminko do postýlky pokládat střídavě hlavičkou na oba konce postýlky. Pokud pokládáte miminko stále na jednu stranu a má například okno pořád vpravo bude se k oknu více točit a dívat se a může si vytvořit dysbalanci svalů a nerovnost hlavičky.

  • Snažte se miminko zvedat střídavě přes jeden bok a po té přes druhý bok, to samé platí i o nošení. Je to důležité nejen pro miminko, které díky tomuto střídání stran opět předchází dysbalanci, ale i pro vás a vaše záda.

  • Paci, paci, pacičky – i tato jednoduchá hra se může proměnit ve cvičení, stačí, když zapojíte nožičky a ručičky najednou a k tomu křížem. Například 4 x Pravá noha + levá ruka a po té 4x obráceně.

  • I jemnou masáží můžete prokrvit a rozhýbat svaly miminka. Masáž provádějte od hlavičky směrem dolů. Nevynechejte ani chodidla a dlaně.

 

Připravili jsme pro Vás nový kurz cvičení s kojenci s fyzioterapeutkou Mgr. Janou Uhlíkovou. Více informací o kurzu naleznete zde

 

Souhlasím se vším