Pánevní dno - jak a proč

Pánevní dno se skládá ze tří vrstev svalů, které se uchycují na sponě stydké, kostrči a sedacích kostech. Svaly pánevního dna nám pomáhají udržet dělohu a orgány ve správné poloze neustále během jakékoliv činnosti, kterou během dne provádíme nejen při zvedání břemene, běhání, kýchání nebo třeba smíchu. Pomáhají nám také proti úniku moči nebo stolice.

Naše pánevní dno by se dalo přirovnat k trampolíně. Čím je trampolína volnější, tím více orgány tlačí a klesají na pánevní dno a stlačují močový měchýř. Tím je větší pravděpodobnost inkontinence neboli samovolný únik moči.  Díky ochablému svalstvu pánevního dna může docházet i k riziku neudržení plodu v těhotenství (to může způsobit předčasný porod nebo dokonce potrat).

Většina mužů má mylnou představu o tom, že cvičení na pánevní dno se jich vůbec netýká, že to je záležitost a problémy s ním spojené týkající se pouze žen. Opak je však pravdou. Pokud muži posilují svalstvo pánevního dna, předcházejí tím problémů se zvětšenou prostatou a se sníženou erekcí.

V životě ženy hraje také neméně důležitou roli funkční pánevní dno při pohlavním styku. Ženy snadněji dosahují orgasmu díky prokrvení dělohy a aktivací pánevních svalů.

Pánevní dno spolu s břišními svaly nám udržuje pánev v neutrálním postavení, tedy v pozici ideální pro naši páteř. Znovuzískáním této pozice může odeznít mnoho problémů s bolestmi páteře a například i problémy s krční páteří, které mohou být způsobeny špatně nastavenou pánví, která není v neutrálním postavení a to díky ochablým svalům pánevního dna.

Dříve neměly ženy tolik problémů s pánevním dnem díky aktivnímu způsobu života. Dnes ovšem díky stresu, sedavému zaměstnání a menším množstvím pohybu problémů přibývá. Je důležité aby se ženy nebáli o problémech mluvit a snažili se s problémem něco dělat. Není se za co stydět.

Pánevní dno a práce s ním je nejvíce závislá na naší představivosti. Pánevní dno je dne již velmi známý pojem, přesto je problémy s ním a přiznání si problémů stále tabu. Netýká se to jen žen, ale i mužů. U pánevního dna je důležitá nejen aktivace, ale i relaxace. V poslední době se objevuje problém nejen s ochablým pánevním dnem, ale i s pře-posilovaným, co ž může mít za příčinu zvýšená nevhodná sportovní aktivita. V obou případech může docházet k inkontinenci, která je velmi spjatá se správným fungováním pánevního dna. Aktivaci pánevního dna a naučení se ho používat nám může pomoci spousty připodobnění. Můžete si představit například vtahování tamponu do sebe, dále třeba vtahování špagety, kde si můžete pomoci i pusou, jako kdybyste tu špagetu vtahovali ústy (nebo pili brčkem), dále se dobře dá použít vizualizace medúzy a její pulzující pohyb. Je mnoho vizualizací, které můžete použít. Pokud chcete zlepšit svoji funkci pánevního dna je důležité posilovat tímto připodobněním několikrát denně ideálně kolem 10 aktivování minimálně 6x denně. Můžete tímto způsobem posilovat v sedě, v leže nebo ve stoji například při čekání na MHD, při čištění zubů nebo ve frontě u kasy.

Související stránky

Souhlasím se vším